Oblečení s varováním: víte, co se skrývá ve vašem šatníku?

Oblečení s varováním: víte, co se skrývá ve vašem šatníku?

Kůže je naším největším orgánem, skrze kterou mohou být látky přicházející s ní do styku absorbovány dovnitř. Dává tedy smysl zajímat se nejen o to, jakou kosmetiku na sebe nanášíme, ale také co si oblékáme. Oblečení je přece v přímém kontaktu s naší kůží takřka 24/7! Pojďme se tedy společně podívat na to, co všechno se skrývá v našem šatníku a jaký to má vliv na naše zdraví.

Představte si obyčejné basic tričko. Na štítku se složením stojí “100% bavlna.” Myslíte si, že je to opravdu jen bavlna a nic víc? Omyl! Správně by na štítku mělo stát xx % bavlna, x % chemikálie 1, x % chemikálie 2, x % chemikálie 3 atd. 

Proč se do našeho oblečení vůbec přidávají nějaké chemické látky? 

V zásadě proto, aby bylo oblečení pro zákazníky lákavější.

Toxicita oblečení často začíná už na poli - například u konvenčního pěstování bavlny je použito obrovské množství pesticidů, které si potom my, zákazníci (v dobré víře, že máme věc z “přírodního” materiálu) dáváme na sebe. Následně se oblečení odveze do továrny, kde je nabarveno (ne, bavlníky nerostou zářivě modré ani růžové) a ošetřeno nejrůznějšími chemikáliemi - např. rezistory proti skvrnám, změkčovače, zpomalovače hoření, protizápachové a protiplísňové látky a další. 

 

Pro úplnost přidáváme seznam nejpoužívanějších syntetických látek v textilním průmyslu:

Azo barviva

Zářivá, levná…ale také karcinogenní a způsobující alergie, dráždící oči a kůži. Najdete je v tmavě pigmentovaném, černém anebo zářivě barevném oblečení, které zanechá stejně zářivě barevné vaše umyvadlo, pokud se ho pokusíte vyprat ručně. 

Bromované zpomalovače hoření

Tyto látky se přidávají zejména do pyžam a dalšího dětského oblečení, u kterého mají za úkol zpomalit nebo zabránit šíření ohně. Poškozují hormonální, imunitní a reprodukční systém a taktéž dlouho setrvávají v přírodě. Problémem jsou hlavně v USA, V EU je jejich použití regulováno.

Formaldehyd

Zabraňuje pomačkání textilií a také vzniku plísní během převozu z jednoho konce světa na druhý. Dráždí kůži a může způsobovat dýchací potíže. 

Ftaláty

Dodávají syntetickým materiálům pružnost a ohebnost, nejčastěji je najdeme ve sportovním oblečení, pláštěnkách nebo syntetické kůži. Patří mezi endokrinní disruptory, mohou způsobovat nebo zhoršovat alergie a astma. 

PFAS

…neboli per a polyfluorované sloučeniny (mezi které patří například i teflon). Najdete je u věcí s přívlastkem “water resistant” či “stain resistant”, kde vytváří jakousi impregnaci. PFAS jsou v angličtině označovány jako tzv. forever chemicals, jelikož se v přírodě rozkládají velice těžko a velice dlouho. Představují hrozbu jak pro životní prostředí, tak pro náš organismus. 

Těžké kovy

Kovy jako olovo, chrom, antimon a kadmium se v oblečení mohou vyskytovat jako součást barviv, ve kterých fungují jako stabilizátor. Pokud se dostanou ve větším množství do našeho těla, mohou závažně ovlivnit funkci některých orgánů. 

VOCS

Volatile Organic Compounds, mezi které patří třeba toluen, jsou látky uvolňovány z rozpouštědel, adheziv a syntetických barviv používaných při výrobě textilu. Představují velké zdravotní riziko především pro pracovníky v textilním průmyslu.

V čem je problém? 

Výše zmíněné látky mohou mít negativní vliv na lidské zdraví. Nebavíme se jen o zdraví koncových zákazníků, kteří chemikálie nosí na sobě, ale také pracovníků v textilním průmyslu, kteří s nimi přijdou do styku během výroby oblečení. Kromě toho tyto látky významně znečišťují planetu. Spousta z nich je odolná proti rozkladu (aby udržela barvu nebo vybrané vlastnosti materiálu), takže se logicky nerozloží ani v přírodě. Akumulují se v půdě či vodních tocích, kde ohrožují místní organismy. 

 

Jsou tyto chemikálie i v mém oblečení?

S největší pravděpodobností ano. Novinářka Alden Wicker, autorka knihy To Dye For: How Toxic Fashion Is Making Us Sick si nechala vypracovat test v laboratoři, která vydává certifikát Oeko-Tex. Předmětem testování byly kousky od značek, které jsou dobře známé každému z nás. Výsledek byl celkem nepřekvapivý - výše zmíněné toxické látky byly potvrzeny ve většině testovaných produktů. 

 

Dají se tyto chemikálie z oblečení vyprat?

Bohužel ne. Tedy alespoň ne všechny. I tak je určitě vhodné nové věci před prvním nošením vyprat, a pokud tak ještě nečiníte, prosím napravte to. Barviva nebo impregnaci proti vodě sice nevymyjete, ale praním odstraníte alespoň zbytky chemikálií použitých při výrobě oděvů. Při praní samozřejmě myslete na šetrný prací prostředek a aviváž, ať si do oblečení zbytečně nepřidáváte další /toxické/ chemikálie. 

 

Co na to legislativa?

EU použití toxických látek v oblečení částečně reguluje (nařízení REACH nebo Evropská regulace o azobarvivech). Nicméně, ani regulace nám nemůže zaručit 100% bezpečnost oblečení, jak ostatně dokazuje nedávná kauza Greenpeace vs Shein. 

 

V roce 2022 si německá pobočka Greenpeace nakoupila 47 kousků od čínské značky Shein, které poslala do laboratoře na chemickou analýzu. V 15 výrobcích byly nalezeny toxické látky. Pět z testovaných výrobků navíc porušilo limity EU pro zakázané látky o více než 100 %, a deset o více než 33 %.

 

Co můžeme jako zákazníci dělat?

Podle Fashion Transparency Index 2023, chemické složení svých produktů zveřejňuje jen polovina z celkem 250 největších módních značek. Je tedy na místě požadovat po značkách, aby uváděly kompletní složení svých produktů a tlačit na legislativní změnu v povinnosti toto složení uvádět. Jen si představte, jak by pak vypadaly cedulky na oblečení. 

Každý z nás by si nejspíš koupil mikinu, která má na cedulce 100% bavlna, ale už méně z nás by si ji koupilo, kdyby na cedulce stálo 90% bavlna, 5% AZO barviva, 3% toluen, 2% formaldehyd a 1% těžké kovy. 

Co myslíte?

Autor: Tereza Reyes

toxické látky, chemikálie v oblečení, fast fashion, udržitelná móda, chemie v oblečení, zdravé oblečení, móda škodí, móda a zdraví, oblečení a ekzém





Všechny produkty

Košile Pluto

Běžná cena
od 2.890,00 Kč
Sleva
od 2.890,00 Kč
Běžná cena
Vyprodáno
Zobrazit ve vašem prostoru, načte položku v okně rozšířené reality
za 

Košile Merkur

Běžná cena
2.990,00 Kč
Sleva
2.990,00 Kč
Běžná cena
Vyprodáno
Zobrazit ve vašem prostoru, načte položku v okně rozšířené reality
za 

Košile Mars s límcem

Běžná cena
2.790,00 Kč
Sleva
2.790,00 Kč
Běžná cena
Vyprodáno
Zobrazit ve vašem prostoru, načte položku v okně rozšířené reality
za 
Ušetřete 7%

Lněné kimono MOON

Běžná cena
2.790,00 Kč
Sleva
2.790,00 Kč
Běžná cena
2.990,00 Kč
Vyprodáno
Zobrazit ve vašem prostoru, načte položku v okně rozšířené reality
za