Zuzka, naše říjnová Večernice

Zuzka, naše říjnová Večernice

Zuzka mě zaujala svými tipy na minimalismus, o který se poctivě již nějakou dobu snažím. Říjen je její měsíc Večernice a myslím, že je to ideální doba se ještě dobře zamyslet, jak letošní konec roku a klasické vánoční šílenství v klidu zvládnout. Zkrátka to nepřepísknout v nákupech, ve spotřebě, v životě. 

Ln%u011Bná ko%u0161ile

O čem minimalismus je, co může dát a vzít si pojďte s námi nyní přečíst.

Minimalismus se často skloňuje ve spojitosti s bílo-černou estetikou, prázdnými místnostmi a jedním hrníčkem na kafe. A ano, pokud vám to vyhovuje, můžete to tak mít, není to ale jediná správná forma minimalismu. Může vypadat různě pro každého z nás, ale důležité vždy je, abyste byli Vy spokojení. 

Zuzko, proč minimalismus? 

Dlouho jsem se plácala v cyklu hromadění - chaos - nespokojenost - třídění a pořád jsem hledala, jak to udělat abych byla konečně spokojená. Nejen s tím, co mám, ale tak nějak celkově, i se sebou.  Ale v začátcích jsem se plácala i v tom minimalismu - kvůli absurdním nárokům, které jsem na sebe kladla. Když jsem si sama pro sebe objevila, že má minimalismu více podob a že nemusím mít jenom dvoje ponožky, abych byla DOST minimalista, nějak to do sebe všechno "zaklaplo" a začalo to dávat tak moc velký smysl. A ta úleva, která přišla, když jsem si dovolila jet podle sebe a vytřídit přesně jen to, čím jsem se nechtěla obklopovat, ta je pro mě hnacím motorem vlastně dodnes.

Jak na minimalistický způsob života reagovala tvoje rodina? A vidíš, že by tvůj způsob života inspiroval i syna?

Většina mého širšího příbuzenstva jsou chroničtí hromadiči - ti lidi, co mají doma věci "co kdyby se to náhodou někdy hodilo". Když jsem udělala první opravdu důsledný třídění a nemohla přestat mluvit o tom, jak strašná úleva to je, tak jsem například inspirovala rodiče, aby dali pryč pár vyloženě zbytečných věcí a čas od času, když jsem u nich, se vrhneme do třídění nějaké konkrétní kategorie věcí. Rozhodně to ale ani zdaleka nejsou minimalisti a jejich způsob života jim asi vyhovuje - a je to tak v pořádku. Do minimalismu, ani do ničeho jiného by se lidi neměli tlačit. Nejlepší je jít pozitivním příkladem.
Naše dítko to asi zatím moc nevnímá - méně věcí okolo je pro něj norma, ve které žije, taky se snažíme vysvětlovat, proč nekupujeme každou věc, po které zatouží. Zatím to bere celkem dobře.

 

 

Na svém instagramu popisuješ minimalismus v různých oblastech (jídlo, vybavení domácnosti, cestování). Co je ti nejbližší ? A máš vůbec někde v minimalizmu rezervy? 

Asi nejsnazší a nejbližší je pro mě optimalizace nábytku a vnitřního vybavení - především kuchyně. I když opravdu hodně vařím - rozhodně víc, než zbytek mé sociální bubliny - máme mini kuchyň a opravdu hodně očesané vybavení. Dá se tak říct, že většinu z kuchyňského vybavení používám denně. Částečně je to plod minimalismu, částečně přizpůsobení malému bytu. 

Kde mám určitě rezervy je šatník - mohl by být rozhodně méně objemný, na druhou stranu - všechny kousky nosím, a pokud pozoruji, že pro nějakou věc nesahám dost často, snažím se jí najít nový život. 

Pokud je tu někdo, kdo by chtěl začít žít v souladu s přístupem minimalismu, co bys mu doporučila? 

Nebrat to smrtelně vážně a dovolit si brát to postupně. Neupínat se na striktní poučky a konkrétní počty věcí, které máte "povoleno" mít doma. 
Třiďte uváženě, dejte na své pocity, ať za pár týdnů nezjistíte, že jste zbytečně vytřídili i věci co vám chybí a musíte je znovu dokupovat zpátky. 

Co ti minimalismus dal a vzal?

Dal mi obrovskou úlevu v životě, v osobních vztazích, i spoustu času, který nestrávím přerovnáváním a reorganizací věcí, ale užívám života.
Vzal ... hm, to je těžké. Nemám pocit, že by mi něco vzal, žiju tak, protože mi to vyhovuje, kdyby mi životní styl něco bral, asi bych hledala něco, co mi sedí víc. 

Může být minimalistou každý?

Pokud chce, rozhodně ano a ráda to každému ukážu, že to fakt jde! Ostatně, proto se můj kanál taky jmenuje "ordinary" a ne "perfect" minimalist. 

Stala jsi se naší Večernicí, MOONIA je lokální značka, pracuje s vybranými materiály s jasným původem. Tvůj vztah k odpovědnému životnímu stylu je dnes více než zřejmý, ale jaké byly tvoje začátky? 

Nikdy jsem nebyla podporovatel fast fashion - ne nutně proto, že bych nechtěla, ale proto, že ani na to jsem během dospívání neměla peníze. Vlastně jsem se udržitelně chovala tak trochu z donucení - nakupovali jsme , co si pamatuju, prakticky výhradně v second handech. Až v dospělosti, kdy jsem začala víc vydělávat a zajímat se o původ nového - nejen oblečení, ale všeho, jsem začala vědomě vyhledávat lokální výrobce, tvůrce, návrháře. 

A na závěr pár FUN FACTS: 

Nejoblíbenější místo v Brně je samozřejmě u nás doma, na retro skládacím křesle Ikea Kon Tiki, které je starší než já, s hrnkem čaje a pletením v ruce. Z veřejných přístupných míst mám moc ráda Dezertínu a její legendární croissanty, nákupy pečiva na víkend v Chleba Brno a celý komplex vnitrobloku Platz - Mikrofarmu na nákup perfektních surovin k vaření, knihomolské eyecandy v Booktherapy, kafíčko v Buchta C a všechny asijské dobroty co vzejdou z kuchyně Domovina

Odpočívám když si dovolím vypnout. Úplně. S vypnutým mobilem, někde hluboko v lese, s mužem a dítkem. Když nemyslím na to, co je potřeba dokoupit, co jsem komu slíbila v práci dodělat, poslat ... že se mi blíží deadline odevzdání projektu a tak

Nejvíc pyšná jsem na své dítě

Poslední skvělá kniha kterou jsem četla byla z beletrie Možnosti milostného románu od Jana Němce, chytla mě za srdce nejen proto, že se odehrává v Brně. Z ostatních knih teď strašně ráda opakovaně listuji v bibli kvašení od michelinského kuchaře René Redzepiho The Noma guide to fermentation.

Moje guilty pleasure je uvařit si veliký latte, pustit si do sluchátek nějaký ASMR video a prohlížet si na internetových bazarech různé vintage předměty - jen tak, s vědomím, že je nepotřebuju a nemám úmysl je kupovat, ale ráda se na ně koukám a inspirujou mě i jinak mež k nákupu :)

Nejoblíbenější MOONIA kousek jsou bez debat šaty Stella :) super univerzální, donekonečna kombinovatelný kousek na jednání s ředitelem i na doma! :)

Všechny produkty

Košile Pluto

Běžná cena
od 2.890,00 Kč
Sleva
od 2.890,00 Kč
Běžná cena
Vyprodáno
Zobrazit ve vašem prostoru, načte položku v okně rozšířené reality
za 

Košile Merkur

Běžná cena
2.990,00 Kč
Sleva
2.990,00 Kč
Běžná cena
Vyprodáno
Zobrazit ve vašem prostoru, načte položku v okně rozšířené reality
za 

Košile Mars s límcem

Běžná cena
2.790,00 Kč
Sleva
2.790,00 Kč
Běžná cena
Vyprodáno
Zobrazit ve vašem prostoru, načte položku v okně rozšířené reality
za 
Ušetřete 7%

Lněné kimono MOON

Běžná cena
2.790,00 Kč
Sleva
2.790,00 Kč
Běžná cena
2.990,00 Kč
Vyprodáno
Zobrazit ve vašem prostoru, načte položku v okně rozšířené reality
za